Better Business Bureau s 12 bedrägerier av jul

För bedrägerier och skurkar presenterar semestern en av de bästa tiderna för att lura människor ut av personlig information och tjänade pengar.

‘Med semester shopping och välgörenhets donation säsongen över oss, bedrägerier preying på människors generositet’, säger Peter Moorhouse, VD och VD för BBB Servering Atlanten provinser.

12. Malware e-kort: Virus och skadlig programvara reser ofta i e-postbilagor eller länkar. Klicka inte på e-postmeddelanden från någon du inte vet eller ett namn du inte känner igen. När det är osäkert, ta bort!

11. Stranded barnbarn: Det är den klassiska ‘morförälders bluff’. Om ditt barnbarn, annan släkting eller vän ringer eller e-postmeddelanden för att säga att de blev rånade eller skadade utomlands, kontrollera innan ledningen pengar.

10. Fickfickor: Behöver vi säga mer? Håll din handväska eller plånbok säker när du handlar. Får inte bli överbelastad eller lägga på påsar, även för ett ögonblick. Tjuvar tittar!

9. Stålkort: Köp presentkort endast från välrenommerade återförsäljare, inte online eller från individer. Det är lätt för en bedragare att sälja dig kortet och sedan dra av pengarna innan du kan ens ge gåvan.

8. Santa scammers: Vad kan vara jollier än ett brev från Santa adresserat direkt till ditt barn? Se till att webbplatsen är riktig och inte samlar dina data för identitetsstöldändamål.

7. Fake välgörenhetsorganisationer: Charities räkna på slutet av året ger, så var generös om du kan. Men var försiktig också, för svindlarar sätta upp falska välgörenhetsorganisationer med liknande ljudande namn.

6. Onlineannonser för heta leksaker och prylar: När butikerna säljs kan du hitta artiklarna online på olika webbplatser än den officiella återförsäljaren ‘sbut för ett mycket brantare pris. Vissa säljare tar dina pengar och springer och lämnar dig utan gåvan eller pengar för att köpa det på annat håll. Det är enkelt att efterlikna en riktig webbplats med logotyper och terminologi. Röda flaggor: http (inte säkrare https), ingen kontaktinformation, ber om betalning via tråd eller kontantkort.

5. Travel scams: Med upptagen semester resor kan fynd vara frestande. Var försiktig när du bokar via onlineannonser, använd aldrig pengar till någon du inte vet och be om referenser.

4. Romance scams: Alla vill ha en speciell person under mistelten, så helgdagar är prime tid för bedrägerier. Var försiktig med en online älskling som blir snäll för snabba eller ber om pengar.

3. Valpsömmer: Var försiktig med att köpa husdjur på nätet, särskilt under semestern. Har du hört talas om den senaste Hairless Cat Scam? En Alberta-kvinna köpte vad hon tyckte var en hårlös Sfinx-katt på nätet, men fick reda på att hon hade blivit duped när kattens hår började växa igen. Du kan också få en valpkvarn med problem, eller du får ingenting alls för att det var en bluff.

2. Sociala utbytesbyten: Den här trending scam händer på Facebook eller Instagram och låter som en hel del köpa en present och få 36 i gengäld. Vissa människor har till och med lagt upp bilder av de presenter som de fått. Men den här bluff beror på att rekrytera nya deltagare hela tiden, vilket gör det matematiskt omöjligt att upprätthålla. Denna säsongssjukdom är faktiskt ett pyramidspel som är olagligt.

1. Mystery Shopper scams: Ett textmeddelande från en främling lockar dig att ta upp lite lätt deltidsarbete med löften om $ 400 eller mer för varje uppgift du fyller i. I själva verket är det en anställningsbedrägeri som använder bedrägliga kontroller som också phishes för din ekonomiska information, och lämnar dig tomhänt och med en tom plånbok.