Betydelsen av familjesemestern

Semester frågor. De är vår livlinje till sanity, en chans att stiga bort från vardagen och återansluta med de människor vi älskar. en tid att slappna av, att vara därvid oss, eller att vara den som vi vill vara. Och när sanden har tvättats från tårna, kan semestern lämna med en livslängd långa gula minnen.

Men idag i Storbritannien kan minst 1,46 miljoner familjer inte ha en enda dag ute tillsammans, än mindre en semesternatt hemifrån. I ett av de rikaste länderna i världen har nästan fem miljoner människor inte ens en dag s utflykt att se fram emot. Millioner brittiska barn vann i år inte paddla i havet, bygga ett sandslott eller slicka en glass på ett lopp. Inget att rapportera när de återvänder till skolan i september. Inga glada minnen för att upprätthålla dem genom dystra tider.

Det är därför familjeferieföreningen finns. Det är den enda nationella välgörenhetsorganisationen som är dedikerad till att hjälpa kämpande familjer att njuta av dyrbar tid tillsammans borta från de mest grymma dagliga grindarna. Många handlar om allvarlig sjukdom eller förlossning, fattigdom, handikapp, dålig psykisk hälsa eller missbruk. De hänvisas till välgörenhet av yrkesverksamma som lärare, socialarbetare, läkare och andra karaktärer.

Jag kom först över välgörenhetsbrevet om en mamma som var precis tillbaka från sin allra första familjesemester tack vare välgörenheten: en vecka i en husvagn på en semesteranläggning. Hennes ansikte lysde upp när hon berättade för mig om att springa på stranden med sina söner, deras nöje att hoppa vågorna och skrattet de delade på ett ‘riktigt levande, riktigt konsertprogram’. All denna glädje och de hade inte ens haft soligt väder.

Family Holiday Association grundades för 40 år sedan av Pat och Joan Laurance, som var arbetslösa med ett ungt, sjukt barn, bodde i ett enda rum och lurade på en död barndotter.

En vän erbjöd dem en vecka i en lägenhet på Essex kusten i utbyte mot katt sittande. De matade katten. De gick på stranden. De skrattade och paddlade och åt glassar.

Och gissa vad? Efter några dagar av bracing kul kom de hem föryngrade med en nyfundad styrka för att möta vad livet kunde kasta på dem. Lauransna bestämde att andra kämpande familjer också skulle skörda fördelarna med en enkel semester och välgörenheten föddes.

Sedan dess har mer än 120 000 föräldrar och barn haft en paus, vanligtvis några dagar i en husvagn vid den brittiska kusten. Förhoppningsvis kommer ytterligare 3 000 familjer att hjälpa till i år hittills, utan ett öre från regeringen.

Forskning genom välgörenhet visar hur en enkel paus kan inte bara bidra till att bygga familjer ‘relationer med varandra utan också förbättra barns lärande och behavior i skolan. Allt det och en strand hink full av hopp och lycka.

På Adblock klicka ‘Don’ t springa på sidor på den här domänen ‘.

Om du är privat webbläsning i Firefox kan ‘Spårningsskydd’ orsaka att meddelandet om obegränsning visas. Det kan tillfälligt avaktiveras genom att klicka på ikonen ‘skärm’ i adressfältet.