Hanukkah firar livet

Den festliga judiska semestern av Hanukkah, som börjar idag på solnedgången och fortsätter genom solnedgången 19 december, har tagit en del kontroverser i Washington.

President Barack Obama kommer enligt uppgift att göra det årliga Hanukkahpartiet i Vita huset, men har skurit gästlistan från 800 till 400. Officiellt är minskningen av ekonomiska skäl, men vissa säger att de som uppmanas är de som är mer kritiska mot Israel .

Vid denna tidpunkt kommer vi ‘att ge honom nytta av tvivel och konstatera att han inte är anti-Israel bara naiv och saknar kunskap om situationen i Mellanöstern. Han verkar förvänta sig mer av Israel än av palestinierna, även om det är den senare gruppen som ansvarar för de flesta snubblarna till fred i regionen.

Belysningen av ljus i menoran har blivit en tradition och därför är semestern också känd som Festival of Lights. Ett ljus tänds den första natten av Hanukkah, två andra och så vidare under hela efterlevnaden.

Även om Hanukkah festligheter inkluderar gåva ger och några andra traditioner som verkar likna det sätt kristna observerar jul, medlemmar av den judiska troen stressen semester är inte ofta hänvisas till ‘judisk jul.’

Judiska ledare stressar semestern firas av mycket olika skäl.

Hanukkah är en firande av en militär seger som tryggade religionsfrihet för judar och är inte knuten till Jesu födelse. Semestern sker dock ofta nära eller överlappar julen.

Inspirerad av Mattathias och ledd av hans son, Judah Maccabee, uppror en liten grupp judar. Även om makkabeerna vann, blev templet i Jerusalem förstört.

Efter segern måste judarna städa och reparera templet. När de var färdiga redikerade de den till Gud genom att återuppta menoran, kandelabra som symboliserar det eviga förbundet mellan Gud och det judiska folket.

Men det fanns bara tillräckligt med olivolja för att bränna menoran för en natt.

Ett mirakel av Hanukkah säger att den ena dagens oljeförsörjning brändes i åtta dagar och nätter tills mer olja kunde erhållas.

Populär under semestern är Gå Ner I Vikt Snabbt Piller spelandet av dreidel (DRAY dul) spel. En dreidel är en fyrsidig topp som används i en tävling som involverar en katt eller kruka. Efter att ha spunnit det, kommer spelarna att vinna hela potten, vinna hälften av potten, bidra till potten eller passera.

Den traditionella maten för Hanukkah är latke, en potatispannkaka.

Som i alla judiska helgdagar, tar medlemmar i Detroit tunnelbanan judiska samhället tid Gå Ner I Vikt Snabbt för att uttrycka uppskattning Gå Ner I Vikt Snabbt Piller för den religiösa friheten som finns i Förenta staterna.