Hanukkah kretsar kring mirakulös olja

För att bevisa att mat är centralt för judendomen, se inte längre ut än det faktum att dess mest kända semester kretsar runt friterna. Det finns andra semestrar där mat blir en del av ritualen, står som en symbol för en säsong, ett gammalt verktyg eller en av de 10 plagen. På Hanukkah extraherar både strängt uppmärksamma och mindre allvarliga judar en ingrediens av betydelseolja och fortsätter att laga nästan allt i den som en del av firandet.

Djupfryst fyllda munkar (sufganiyot) och potatispannkakor (latkes) är de klassiska Hanukkah-matvarorna på grund av sin feta godhet. Lägg till det där chokladgeltet och dreidel-spel, och du har en semester som knappt liknar drollbönkningsrekommendationerna som kommer med några jämförbara tillfällen. Vätskefett är faktiskt en hyllning till miralet i mitten av firandet Hanukkahs historia är en som följer en välbekant plotlin med en specifik mirakulös vridning som lämnar oss med stekta livsmedel som en del av efterlevnaden.

Judarna förföljdes av kung Antiochus, en hellenist som hade liten tolerans för icke-grekisk kultur. Han förbjöd judendomen och beordrade förstörelsen av det heliga templet i Jerusalem (varav en berömd, sorglig mur står fortfarande på västra sidan).

‘ÄR DET ALLT LYCKLIGT ATT HÅLLA BARN LINGERING OM KANDLARNA OCH NJÅR EN FAMILJSMÅL?’

En provisorisk milis av sorter, känd som makkabeerna, tog upp armarna och slogs tillbaka till seger.

De återvände till ett ransackerat tempel, där de i enlighet med traditionen såg ut att lysa en rituallampa eller menorah. Men deras tillförsel av olivolja endast, enligt Torah, och då kunde bara den första droppen från varje olivolja gå mot templet tillförseln hade förorenats eller dumpats ut. Alla de trötta tillbedjanare kunde scrounge upp var en dags värt, det skulle ta åtta dagar för en ny försändelse att komma från olivlundarna i bergen runt Jerusalem.

Men som historien går, den dagen levererade olivolja i åtta dagar. Som tar oss till 2 200 år senare, och en semester som lämnar oss fullt bellied i fett spridda kök.

‘Det är precis som vi har Thanksgiving’, säger Rabbi Dovid Holtzberg från Chabad of Monterey. ‘Det är inte tillräckligt för att vara tacksam. Vi har en middag med kalkon och pumpa paj.’

Det enda rituella kravet på Hanukkah är att tända ljus på den här festivalen av ljus, men jubileumsmaket gör det inte så ont.

‘Om du inte äter en latke över Hanukkah, är det inte världens ände’, förklarar Holtzberg. ‘Det anses inte vara en överträdelse.’

Men för att sakna skarp godhet skulle det vara en kulinarisk synd, eftersom potatisgitteret och kakan med att steka pannkakorna är en sinnlig glädje av sig själv.

En del av latkes Viktminskning Tabletter skönhet är att de är enkla, och några ingrediensbyten kan göra dem färgglada och smakfulla och ett bra sätt att förbereda dina vinterrotgrönsaker. För ett pund potatis är allt du behöver lägga till ett medium lök, ett Gå Ner I Vikt På En Vecka stort ägg, en handfull mjöl eller majsmjöl som förtjockningsmedel och salt och peppar efter smak.

Jag föredrar finmalda potatisar, men en grov grind fungerar också bra och ser lite snyggare ut. Ersätt sötpotatis, eller tillsätt rivenbetor, sellerirot, morötter eller squash för variationer. Blötlägg och torka dina knölar, blanda sedan i ägget och mjölet tills du har en konsistens som är lite rinnande, men håller fast ihop.

Form kvarts tum tjocka patties och stek i varm vegetabilisk olja tills de är guldbruna, cirka tre minuter per sida. Torka latkerna på pappershanddukar och servera dem sizzling hot med äppelmos och gräddfil.

Du Viktminskning Tabletter behöver något för att skära fettet, och sura vita viner fungerar bra med latkes. Jag blev inbjuden till en ‘Vodka och Latke’ -fest i år, vilket har den tvivelaktiga fördelen att man inkluderar potatisbaserad mat och dryck (förutom det oemotståndliga rimet perk), men några Bay Area mixologists går för bourbon-baserade latke parning cocktails, Contra Costa Times rapporter.

Om du äter stekt potatispannkakor i åtta nätter (från den 8 till 15 i år) bär inte på dig någon lättnad för din mage i andra Hanukkahrelaterade livsmedelsgrupper. Mjölk räknas som Hanukkah-mat, för att en initiativrik kamphjälte matade en allmän massa salt ost så att han skulle dricka mer vin. När han ‘hade gått full, avhuggade hon generalen i en strategisk krigsseger.

Även om historien kan verka som archaic och våldsam, säger Holtzberg att det har relevans idag om ett förtryckt folks förmåga att kämpa för frihet. ‘Det är en demokratisk semester’, säger han. ‘Minoriteter överträffade majoriteten. De kunde upprätthålla och behålla sin judiska kultur.’

Och när en del av den kulturella praxisen innehåller omfattande mängder fettväxta livsmedel är det verkligen värt att dela partiet och dela den kulinariska sidan av Hanukkah och munkarna tillsammans med berättelsen.